Tyrkiet - et land fyldt med attraktioner!

Hele Tyrkiet er en stor oplevelse. Jeg har valgt at vise nogle få attraktioner i nedenstående, blot for at fortælle en lille bitte smule om de oplevelser, der ligger og venter i Tyrkiet.


Kappadokien - et eventyrlandskab i Tyrkiet!

Det, som vi i dag kalder Kappadokien, var kun en lille del af det græske kongerige, og det der senere var en romersk provins, som bar det navn. Den oprindelige provins var meget, meget større. Kappadokien forekommer stadig at være en glemt verden i Tyrkiet. Det, der engang skete for flere millioner af år siden, var, at ved et vulkanudbrud skete der, et af de største landhævninger på vores planet nogensinde. Senere blev lavalaget udsat for vejr, vind og oversvømmelser, hvilket skabte skråninger, dybe dale og spalter. Disse er så senere forvandlet til kegler og søjler. De første mennesker i dette område opdagede hurtigt, at dette materiale klipperne bestod af er blødt indtil det kommer i forbindelse med luft. Det gør den perfekt til at udhugge hele bygninger af. Lokalbefolkningen har i generationer udnyttet dette til både beboelser, stalde og ikke mindst kirker. Der findes i dette område et kolossalt antal kirker – nemlig ca. 3000 - der er ”gravet ud” og udsmykket på disse helt enestående måder. Der bor stadig mange mennesker i klippeboligerne, som er kølige om sommeren. Resultatet ligner et eventyrlandskab, som er helt unikt for Tyrkiet, ja for hele verden.

Det tager ca. 6 timer at komme hertil fra Side, så derfor tager turen mindst 2 dage og helst længere, da man aldrig bliver færdigt med dette område. Der bliver stadig fundet og udgravet nye huler, nye underjordiske byer og endog kirker. Det er absolut anbefalelsesværdigt at besøge dette helt unikke område af Tyrkiet.

 


Pamukkale - et vatslot i Tyrkiet!

Pamukkale er et 100 m højt hvidt terrasselandskab med varme helbredende kilder. Dette fantastiske landskab findes kun her i Tyrkiet. Disse terrasser er dannet af varme kilder, som indeholder kalksten. Kalkstenen har lejret sig til hængende drypsten, fordybninger og eventyragtige plateauer. Man kan soppe i små bassiner på bjergskråningen eller man kan ofre en dukkert i Hotel Pamukkale’s swimmingpool, der ligger lige over Det hellige Bassin. Det siges, at vandet har gavnlig og lindrende virkning på gigt astma og hudsygdomme.

Turen kan gøres på en dag fra Side.

 


Aspendos - et intakt amfiteater!

Aspendos ligger ca. 45 km. øst for Antalya og 15 km. vest for Side. Dette bygningsværk kan stå mål med et hvilket som helst bygningsværk i Tyrkiet. Det er bygget i den 2. århundrede, med plads til 15.000 tilskuere, og det er næsten helt intakt.Arkitekten hed Zenon, og man har endnu ikke fundet ud af, hvordan han bar sig ad med at skabe en så perfekt akustik. Hvis man lader en mønt falde i orkestergraven, kan det høres tydeligt på de øverste tilskuerpladser. Det gamle teater bruges til koncerter om sommeren.


Efesos og Artemis Templet

Efesos – den antikke by på Tyrkiets vestkyst – ligger i nærheden af Bodrum og Izmir. Hvis man vil lave en udflugt fra Side f.eks. må man regne med mindst en overnatning.

De første udgravninger i Efesos blev foretaget 1863-74 af J.T. Wood for British Museum. I 1869 fandt han det berømte Artemistempel, som er et af verdens Syv Underværker. Omkring templet lå den arkaiske og klassiske by; den hellenistiske og romerske by, som lå højere oppe, er blevet udgravet af Det Østrigske Arkæologiske Institut. Det store ruinområde giver et indtryk af den pragt, som en storby havde på romersk tid. Efesos var omgivet af en ni km lang bymur med to byporte, og de offentlige bygninger var anlagt i et rektangulært gadesystem. Blandt disse var et af den græske verdens største teatre, der i sin nuværende form fra kejser Trajans tid har plads til ca. 25000 tilskuere. Her fandt efesernes oprør mod apostelen Paulus sted (Ap.G. 19,23-40). Fra teatret førte en pragtgade ned til havnen, idet kysten dengang gik helt op til byen. Endvidere ses i Efesos et af de bedst bevarede antikke biblioteker, Celsus' bibliotek, fra ca. 120 e.Kr.; desuden findes en markedsplads omgivet af søjlehaller og med et kombineret vand- og solur på midten, en statsmarkedsplads omgivet af rådhus, retssale, templer, et bad og brøndhuse; endelig kan et større antal badeanlæg ses, templer, flere gymnasier (sportsanlæg), et offentligt toilet, brøndhuse, en akvædukt og et stadion. Også en række velbevarede og rige privathuse er blevet fundet; de er anlagt på terrasser med rummene omkring åbne gårde. Mange af rummene er dekoreret med vægmalerier og gulvmosaikker. Fund fra udgravningerne findes i British Museum i London, i Wiens kunsthistoriske museum, i Izmir og i det arkæologiske museum i den nærliggende by Selçuk. 

Artemistemplet i Efesos. Artemis er jagten og naturens gud men også dyrene og unge kvinders beskyttelse. Artemis på græsk og Diana på romersk er også månegudinden. Artemis templet blev bygget omkring 550 før Kristus af den meget rige Krøsus. Første gang ødelagt ved en brand d. 21. juli 356 f.Kr. af en brand startet af Herostratos. Han startede branden for at opnå berømmelse uden hensyn til hvilke omkostninger, der vil være ved det. Heraf Herostratisk berømmelse. Templet blev ødelagt igen i 262 a goterne. I løbet af de næste århundreder konverterede de fleste af indbyggerne omkring templet til kristendommen og templets religiøse tiltrækning faldt. Kristne rev templet ned og brugte stenene til at bygge andre bygninger.


Kappadokien - Tyrkiets eventyrlandPamukkale  med de hvide bassiner!Aspendos - et flot amfiteater i Tyrkiet!

Efesos - Artemis Templet

Tyrkiet Agenten -Nygade 1 C - 7900 Nykøbing Mors - Telf. 60691250 - info(at)tyrkietagenten.dk